(Više) ne želim Pika karticu, hvala

 

 

Osećam da, kada takva tehnologija bude lako dostupna svakome, moraćemo da dajemo i našu krv kako bi potvrdili DNK, za npr. dizanje kredita u banci, otvaranje/zatvaranje računa, registraciju vozila, prijave na biro i ono zbog čega pišem ovaj tekst, uzimanje zelene Mercator Pika kartice. Mnogo su ti zahtevi uzeli maha, neki su maksimalno bezobrazni, a od nekih prosto odustaneš od starta kad čuješ proceduru. Naravno, ako ti nije baš preko potrebno.  Sve nas tretiraju kao lopove i prevarante dok se ne dokaže suprotno.

Odlučim da podnesem zahtev za tu Pika karticu. Dobio sam posao na neodređeno, stabilna firma, ta kartica mi daje razne pogodnosti u pogledu plaćanja na rate, bezgotovinskog plaćanja i sl., a svoje obaveze izmirujem onda kada mi najviše odgovara, ali uvek na vreme. Uzeću, neće se baci. Osoba sam koja se kontroliše, ne zadužujem se više od onoga što mogu da otplatim, nisam lako povodljiv po principu “kupiću pola prodavnice!” E, jes’, hoćeš đavola uzeti karticu…

Stanem ti ja tako tamo pred onaj njihov info pult i upitam devojku koja radi da li imaju obrasce za izdavanje kartice, hoću da postanem drug član pa da vidim šta mi je sve potrebno. Kaže, imaju. Radi devojka lepo svoj posao (zaista, nisam sarkastičan) pa krene polako da mi recituje šta sve treba, da me ne bi kojim slučajem odbili. A je l’ boga ti, oni su toliko strogi pa tako odbijaju bez pardona? Pa dobro, ima svakakvih, oni su velika kompanija, ko zna kakvih su sve zahteva imali i od kakvih likova. Hajde, dobro. Pita ona mene jesam li u stalnom radnom odnosu, jesam, firma koja postoji i radi duže od godinu dana, jeste vala, sve se mislim, čuvaju se da ako firma propadne, oni ne ostanu kratkih rukava, kako će se naplatiti od onog koji dinara nema, jedino njega da prodaju. Sve zanimljivije i zanimljivije, a ja sve manje i manje zainteresovan.

Eeeee, dalje.

Ne smete da imate platu manju od 21.000 dinara, kaže ona to meni, a ja se mislim, je*ote, kolika mi je neto plata. Dobro je, hajde, ispunjavam to, al’ kakva je sad to diskriminacija, znači onaj koji rinta za neki minimalac (18, 19k dinara) za njih je sitna riba, takvi im ne trebaju? Ne daj bože da čovek hoće da uzme sebi nešto na rate ili da koristi karticu umesto čekova i sl. zajebancija. Možda ćeš se istrošiti pa nećeš posle platiti, željan svega, a mala plata. Zab’o si takav posao, ko ti je kriv! Pa da. U stvari, još je gore. NEOPTEREĆENI deo plate mora da bude 21k dinara ili više. Jednostavnije rečeno, možete da imate i veću platu, ali ako imate kredit koji otplaćujete pa vam je neopterećeni deo plate manji od 21k dinara, paljba!

Dalje.

Morate da donesete jednu fotokopiju nekog plaćenog računa kao potvrdu da ste na toj adresi na koju će vam stizati uplatnice za izmirenje zaduženja po kartici. Ja koristim eBanking, šta onda? Paaaaa, mora. Dobro ako mora, otići ću do banke da platim jedan račun, samo zbog Merkatora. Ne mora da bude moje ime i prezime na računu.

Dalje.

Fotokopija obe strane lične karte, ili ispis iz čitača lične karte ako je čipovana. Dobro. Problem. Prijavljen sam na jednoj adresi, a živim na drugoj. Isti grad, naravno, ali mi je bilo lakše tako kada sam se prvi put prijavljivao. Nikakve obmane i sl., prosto, kao podstanar, da ne bih morao da se cimam sa gazdama koje su u Pančevu, prijavio sam se kod sestre. Dakle, adresa na računima i adresa u ličnoj karti, ne ista… Mogao bih da ponesem neki sestrin račun, ali onda će sve uplatnice stizati kod nje u sanduče, moram njenu adresu da navedem. Znači, da ne bih nju cimao, morao bih da prijavim prebivalište na ovoj adresi gde jesam što je za naš NS SUP izuzetno teška procedura kako sam saznao prvi put kada sam prijavljivao prebivalište. K’o da nemam je*enu čipovanu karticu. Dakle, kupoprodajni ugovor, izjava vlasnika stana da ću tu živeti, prijava, odjava, taksa, piiiiiiii….. materine! Ovde, u stvari, veći problem predstavlja ta promena prebivališta, jako mi se to ne radi, a ne bih ni sestru da cimam svaki mesec za uplatnicu, samo joj još ja falim.

Dalje.

Za prethodna tri meseca, platne liste. Ja sam od avgusta ove godine na neodređeno, pitam je l’ mogu platne liste od prethodna tri meseca iako sam u tom trenutku bio na određeno? Razmišljam, valjda je to Ok, ako sam od avgusta na neodređeno, znači da mi ne ističe ugovor, pa neće me šutnuti odjednom ako su mi dali ugovor da potpišem. Po toj logici, može i onaj koji je duže na neodređeno da dobije šut kartu, isto kao i ja, kakva je razlika? Primili me za stalno iz zajebancije, smanjiće mi platu naprasno, šta? “Uffff, pa ne mogu te platne liste, odbiće zahtev.” Znači, čekaj tri meseca. Dakle, novembar, pa dok odluče o tome, izdaju karticu, još mesec, dva… tri? Znači, pre 2012. ništa.

Dalje.

Administrativna zabrana overena u firmi. Dobro.

Dalje.

“Nema dalje.” A psihološki profil? Šta ako imam tendenciju ka krađama i prevarama?

Znate, stvarno preteruju. Za šta se ja to prijavljujem? “Moram da Vam kažem, inače bi Vas odbili.” Hvala tebi što si ljubazna i pristojna, radiš svoj posao dobro, pristojno si me obavestila o svemu što bih trebao da znam i prikupim pre nego što podnesem zahtev da me ne bi odbili od starta. Sa te strane ja nemam nikakvih primedbi, hvala ti. Nisam ništa ni rekao za tebe i tvoj deo posla, samo sam prokomentarisao proceduru kompanije u kojoj radiš. Eto, to sam joj rekao. Devojka je šljaker, kao i ja, sluša one iznad nje, tako je. Nisam joj rekao da ipak odustajem od svega, jer neću da radim sve to zbog jedne pišljive kartice. Nije mi bila neophodna do sad, neće mi biti neophodna ni od sad. Mislim se, banka mi je dala limit na kreditnoj kartici koji je pristojno visok u odnosu na moja primanja, bio sam tek peti mesec u radnom odnosu i to na određeno u privatnoj firmi, a Merkator samo što mi nije tražio da založim neki ekstremitet kao potvrdu da sam dostojan njihove zelene kartice. Hvala, ali ne.

Jasno mi je da postoje mnogo gori zahtevi od ovog u Merkatoru. Svašta se od naroda zahteva, preko banaka, trgovinskih lanaca, državnih službi. Svuda brda papira, potvrda, pitanja koja veze nemaju sa time što obavljate, ali su tu iz ko zna kog razloga. Stvarno je neukusno. Ništa od toga ne umanjuje Merkatorovo preterivanje sa zahtevima da bi vam izdali jednu pišljivu karticu, kao da vam zlatnu polugu predaju na korišćenje. Jasna mi je poenta toga, osiguranje od zloupotrebe, ali ne želim da tamo neka komisija u kompaniji kojoj želim da ostavljam pare oceni da sam ja rizik zato što nisam priložio plaćeni račun. Na sve to, ima jedna lepa rečenica u obrascu koji treba popuniti, a koja glasi: “O izdavanju zelene kartice Mercator Pika odlučuje komisija izdavaoca u skladu sa Pravilnikom, pri čemu zadržava pravo da pored dokumenata navedenih u pristupnici za izdavanje zelene kartice Mercator Pika, zahteva i drugu potrebnu dokumentaciju.” Drugim rečima, mogu svašta još da vam traže, ako im se ne svidi ono što im predate, a ti ili odustani ili predaj to što ti zahtevaju.

Ne želim vašu karticu, hvala.

A možda to ja samo preterujem i preuveličavam… 

—————————-

Tags: , , , , ,

Saturday, August 20th, 2011 Tekstovi