Fontana “mladosti”

 

 

Pričalo se ovog leta o novosadskom fenomenu, fontani bez vode. Vest o fontani koja ne radi bila je objavljena na sajtovima Dnevnika, Radija 021 i to dva puta kada su preneli i da fontana ne radi zbog toga što je neko ubacio šampon u nju, a RTV je preneo vest o radovima na fontani. Svašta se po komentarima kuckalo, od toga kako je ta fontana ružna i predstavlja ruglo grada i same Porte, preko toga kako se lako kvari, jer “šta tu ima da se pokvari” do toga da se neko verovatno “ugradio” u nju štedeći na kvalitetu iste nauštrb funkcionalnosti. Ne želim da ulazim u to, samo mi još to fali, pa da doživotno imam pritisak 220/180, iovako mi proključa krv odmah čim se ujutro probudim i shvatim da se još nalazim u istoj zemlji. Baviću se ovaj put samo mladima, budućnošću naše zemlje (neka nam je Isus, Buda, Sunđer Bob u pomoći, kako kaže Lisa Simpson, nije vreme da se bude izbirljiv).

Ah, ta mladost. Kažu, “mladost-ludost”. Mi smo, nažalost, došli do tog nivoa gde je onaj “ludost” deo prevršio svaku meru. Ne bih da me neko pogrešno razume, ne svrstavam sve u isti koš. Samo ne mogu da ne primetim da je situacija sve gora. Ne kažem da su svi takvi. Daleko od toga. Ipak, moram da kažem ono što sve češće vidim, a to je totalni nedostatak bilo kakvog civilizovanog ponašanja. Retki su oni koje ću videti na ulici i pomisliti: “E, vidiš, ovako se ponaša jedan gospodin/gospođa/gospođica/momak/devojka/štagod”. Ne treba da budemo svi uštogljeni snobovi i šetamo parajući nosom oblake, ali ako imaš papirić u ruci, sačuvaj ga do prve kante, ne moraš biti stoka pa baciti na sred ulice.

Šta ćemo onda kada je “papirić” nešto veće? U ovom slučaju, limenka, pa i flaša piva, soka, energetskog pića? To se ostavlja po centru, uglovima, neka, počistiće neko drugi. Uvek ima neko da iza vas počisti vaše đubre, pa zašto bi se vi trudili onda da raščistite za sobom.

Pre neko veče, oko gore spomenute fontane gomila mladih ljudi, raširili se, uživaju, toplo veče, savršeno za opuštanje. Oko mladih, gomile đubreta, flaša, limenki, kesa, papira. Jelo se, pilo se… bacilo se. Nešto po betonu, a nešto, bogami, i u fontanu. Žalili se ljudi, ne radi fontana, novosadski fenomen, evo zašto. Šta nekog momka koji uživa u pijanoj letnjoj noći zanima tu neka fontana. Plutaju flaše piva po njoj, bacaju se otpaci, popraviće to neko kad se pokvari ponovo, očistiće neko za njima. Njihovo je da se dobro napiju, pa onda trk kućici u mekani krevet. Sledeće veče isto tako, pa do kraja leta. Treba iskoristiti raspust. Svaka čast, skidam kapu, ja ne bih mogao da budem takva stoka od čoveka. Ja bacim papirić, pa se nakon 10 metara osećam krivim što sam to uradio. Torba mi je prepuna kojekakvih papirića, kesica i čega sve ne, čekaju prvi kontejner. Izgleda da je nekima ceo grad jedan veliki kontejner.

Povela se diskusija po komentarima na sajtu Radija 021, zašto se ta fontana ne zaštiti. Gde su kamere, komunalna policija, šta oni rade? Sve je to Ok, i kamera i komunalna policija i obezbeđenje i štatijavećznam, ali jesmo li zaista došli do tog nivoa da jedna obična fontana mora da ima obezbeđenje da je neko ne bi zagadio, zagušio, pokvario?! Jesmo li toliko necivilizovani da ne umemo da čuvamo našu okolinu, a kasnije se žalimo kako je ta ista okolina u lošem stanju?! Ko koga ovde zajebava?

Grafiti po zidovima, đubre po ulicama, flaše u fontani, pijani oko nje. Eto slike i prilike “lepe” Srbije.

Ne treba @cistacica da očisti zemlju Srbiju od otpada, nego treba da je očisti od nas samih, očigledno.

Deo oko fontane je sledeće jutro bilo čisto. Zasukali komunalci rukave, pa uzeli pod svoje ruke, kad već mladi neće da se potrude, moraju oni za njima da čiste. Tako je bilo, tako će biti.

Evo i po koje sličice…

Razni otpaci u fontani

Image 1 of 3

Tags: , , , , ,

Wednesday, August 17th, 2011 Tekstovi