Kerber(i) na ulazu

 

Slika preuzeta sa sajta Blic.rs

 

Taman ovako se može opisati obezbeđenje u današnje vreme koje “lurkuje” po prodavnicama, gledajući da li ćete nešto ukrasti, šta radite, jeste li sumnjivi, a često umeju da vam se obrate zapovednim tonom, kao da ste im podređeni. U veoma retkim situacijama ćete naići na obezbeđenje koje zna gde mu je mesto, kako sme, a kako ne sme da se ponaša.

Opis Kerbera sa Wikipedie: “Ovo čudovišno stovrenje imalo je tri glave i zmiju na repu. Njegov zastrašujuć izgled odlično je odgovarao dužnosti koju je Kerber obavljao u podzemnom svetu Hada. Bio je strog stražar na ulazu i još stroži na izlazu.”

E, pa, baš jedan takav “divan” mladić “štiti interese” prodavnice Terranova u Novom Sadu. Standardno prebildovan, sa facom koja ne obećava puno, a i izražavanje mu je na nivou. Odmah mi je pao na pamet tekst koji je napisala @Mooshema koji isto tako govori o obezbeđivanju prodavnica od “opasnih” mušterija. Kao u sud da ulaziš, samo što te još na ulazu ne pretresu i ne otvore novčanik da vide koliko para sa sobom nosiš. Ako nemaš para u novčaniku, onda nemaš šta da radiš u prodavnici, ti si sigurno lopovčina.

Nemam ništa protiv obezbeđenja. Nemam ni protiv kamera, ni protiv onih pištavaca na vratima i sl. Nikad nisam krao iz prodavnice, niti ću, nemam šta da krijem. Imam protiv drskog obezbeđenja koje se prema tebi ponaša kao prema kriminalcu s vrata, a posebno prema onima kojima je nivo obraćanja na nivou lake mentalne retardacije (IQ od 50 do 69).

Jedan takav je upravo bio sinoć “ljubazan” prema mušterijama koje su stajale pred kasom, a zbog čijih je stvari koje su držale u rukama, čekajući da plate, počeo da pišti senzor, kao da smo iz niskog starta krenuli da trčimo ka vratima bežeći sa ukradenom robom. Umesto da zamoli mušterije da se malo pomere od senzora, čuli smo jedno glasno “Ajde pomerite se odatle malo” uz koje je naravno išlo i mahanje rukama u fazonu “nemojte da moram da dolazim ja da vas sklanjam”.

Na stranu to što je bio izuzetno neljubazan, nego što je u istom trenutku efektivno rasterao grupu devojaka koje su ostavile ono što su držale i izašle napolje. Sjajan odnos prema mušterijama, nema šta.

Primedbu na ponašanje dotičnog smo preneli gospođi za kasom kojoj nimalo nije bilo svejedno. Hajde da se upišemo u knjigu utisaka – tu je negde, ali ne zna gde, možemo sačekati da pronađe. Neka hvala, ne troši mi se dragoceno vreme, izneću primedbu na drugačiji način. Hvala na “prijatnoj” usluzi i atmosferi, doviđenja.

Znate, McDonald’s mnogi ne vole, nezdrava hrana i tako to, ali su u pogledu usluge deset u čelo za mnoge prodavnice, restorane i sl. Ugledajte se malo na njegove zaposlene i obezbeđenje, gospodo iz Terranove i stavite prst na glavu.

Tags: , , ,

Saturday, July 30th, 2011 Tekstovi